Sabtu, Ogos 02, 2008

MASALAH REMAJA SEKARANG

Memang tak dapat dinafikan lagi, di setiap penjuru dunia ini kita dapat lihat ramai pasangan2 bercinta yang tidak lagi memandang soal halal haram dalam berhubungan. Majoriti dan rata2ya menjadikan cinta sebagai aset untuk memenuhi nafsu. Orang ramai kini sudah mula menganggap itu sebagai satu kebiasaan.

Berjalan berdua berpegangan tangan, pegang pinggang, belai sana sini sesuka hati, tanpa ada sedikit rasa malu berbuat demikian depan orang ramai. Depan orang sudah macam tu, tak tahu lagi di belakang. Yang paling menyedihkan, wanita2 Melayu pun masuk carta. Pakai tudung, tutup aurat tapi tangan tetap tergenggam erat dalam geggaman lelaki bukan muhrim. Susah nak cakap, samada fenomena ini hasil daripada pengaruh TV atau umat kita yang membutakan mata, memekakkan telinga.

Memang betul sabda Rasulullah SAW bahawa manusia Akhir Zaman akan kembali kepada Zaman Kejahilan. Zaman Kejahilan di sini bermaksud jahil tetang agama. Tau tu memang tau tapi tidak mengamalkannya. Saya bukanlah orang yang alim sangat, mahupun kira boleh dipanggil Ustazah, tapi saya cuma manusia manusia biasa yang tidak pernah lari daripada membuat kesilapan.

Tapi pengalaman dan masa silam banyak mengajar saya betapa kita sekarang terutamanya remaja berhadapan dengan masalah besar. Nafsu sudah merajai hati para remaja kini. Ramai orang menilai seseorag berdasarkan masa silam. Yang berlalu biarkan berlalu, apa yang perlu kita buka mata sekarang ialah untuk hari ini dan masa2 akan datang. Kalau hanya mau menunding jari salahkan masa silam orang, kita hanya akan terus berundur ke belakang. Saya tidak sampai hati melihat wanita zaman sekarang hanya diperalatkan lelaki yng hanya bermodalkan manis mulut berkata2 untuk mendapatkan yang diinginkan. Saya bukan mahu menasihat, hanya luahan hati. Saya dah tgk bayak kes pengkhianatan. Masa dah kena, barulah mahu saman malu, gunakan orang balas dedam dan yang lebih teruk, gunakan khidmat syaitan.

Satu saja yang saya faham, "CINTA ITU INDAH DAN SUCI JIKA, BERPAKSIKAN KEJUJURAN, BERBEKALKAN KEIKHLASAN, DIPENUHI KEPERCAYAAN, DISULAMI KESETIAAN, SERTA MENJADIKAN KASIH SAYANG KERANA ALLAH SEBAGAI ASAS PERHUBUNGAN. BUKAN CINTA KERANA NAFSU DAN JUGA BUKAN CINTA KERANA HARTA." Tapi apa yang berlaku kini, cinta yang suci sudah tak bermakna lagi.

Tetapi yang berlaku sebaliknya. Cinta hanya untuk nafsu semata2 serta membelakangkan hukum halal haram Islam. Itulah apa yang berlaku dan yang membimbangkan kepada remaja zaman sekarang. Saya tidak pandang jauh, saya hanya pemerhati di tengah2 rakyat Malaysia.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

:)
hm........ masalah nya , apa yang ko cakap ni teda kaitan dengan sia... hahahaha tapi akhir nya ada jugak urang macam ko ni.....hahaha oya, kalo ada urang yg brmaslh besar2 kn, arap2 ko dapt tolg ya....kalo sia ni x paya la..coz sia ni kureng brmasalh jgk..hahahaha jgn jak ko yg brmasalh dah...hahahha

Tanpa Nama berkata...

oya plak...sia lpa la.... manusia2 d area kta tgal ni msalh ny TERLAMPAU bermsalh...hahahahha mcm mn ni..aiya.. bgus ko jd ustajah la ni.. dpat gak tolg mnusia2 2.hehehehe eh, kejm pla sy nie...kalo la durag sedar or bertaubat kn..rasa ny khiamat dnia ni kali...hahahahah maksud ny dlm mimpi jak kut...hhehehehe huahuahua smpati sia kat manusia2 2.....hahaha ;-)