Khamis, Ogos 07, 2008

AL FATIHAH BUAT DATUK TERSAYANG

Al Fatihah...

Khas buat datukku yang tersayang, Ladzaju Bin Salimun yang telah pergi menemui Allah SWT baru sahaja selepas waktu maghrib tadi. Datuk pergi akibat serangan sakit jantung secara tiba-tiba setelah membuat pembedahan kemarin. Selama ini aku tidak tahu yang datuk ada penyakit jantung. Yang aku tahu cuma sakit batu karang yang dideritai setelah sekian lama lebih sepuluh tahun. Tetapi batu karang tersebut telah berjaya dikeluarkan pada pertengahan tahun ini melalui pembedahan.

Dalam tempoh penderitaan datuk di saat-saat akhir sebelum pembedahan batu karang tersebut, datuk telah ditahan di wad hospital Kunak selama beberapa malam. Masih segar dalam ingatan, terdapat satu malam aku secara sukarela mahu menjaga dan memberi perhatian kepada datuk memandangkan aku dalam tempoh kelapangan selepas SPM. Kesian aku tengok datuk, setiap minit datuk mahu buang air kecil dan air besar. Datuk terpaksa berulang alik ke bilik air dan tidak pernah tidur entah untuk berapa malam. Datuk sangat baik, pada pukul 2 hgga 3 pagi waktu itu, aku terlelap. Tapi datuk sedikit pun tidak menggerakkan aku untuk membawanya ke bilik air, datuk hanya biarkan aku tidur di kerusi tepi katil. Mungkin penat sangat, datuk kesian tengok aku.

Dalam tempoh menjaga datuk, aku banyak belajar pelbagai benda. Aku belajar menghargai orang tua, penderitaan mereka, aku betul-betul dapat bayangkan macamana mereka terpaksa melayan karenah kita masa kecil. Datuk mengajar ku banyak perkara dalam hanya beberapa masa yang singkat.

Selepas pembedahan, datuk hilang selera makan dan mula menjadi terlalu cerewet. Kalau tiada yang dapat tahan dengan perangai datuk, sudah lama datuk tidak dipedulikan tapi kami semua sayangkan datuk. Memang begitulah perangai seseorang yang telah lanjut usia, mereka akan kembali ke alam jiwa seperti kanak-kanak. Namun kami bersyukur, datuk yang telah mencecah umur 73 tahun, tidak nyanyuk seperti kebanyakan orang-orang tua yang lain.

Pada 16hb Julai, kira-kira jam 7 stgh pagi, aku meninggalkan kampung halaman dan juga datukku untuk meneruskan pengajian di TPM ini. Aku sempat menyalam dan mencium tangan datuk. Satu saja kata-kata datuk yang aku ingat, "Belajar bagus-bagus ya nak. Kasi senang orang tua nanti." Itu saja yang terlafaz dari mulut datuk dan aku akan ingat sampai bila-bila. Sebelum melepas tangan datuk, aku ada bagitau datuk, "Insya Allah, tok. Doakan jak aku selalu ya. Tunggu aku balik, ada aku mau tunaikan."

Tapi ajal dan maut di tangan Allah. Datuk pergi tanpa aku sempat tunaikan janji ku dengan datuk. Tapi aku akan cuba cari jalan untuk dapat tunaikan janjiku. Pasti ada cara dalam Islam. Apa-apa pun, semoga Allah mencurahkan rahmat ke atas roh datuk. Semoga datuk berada dalam golongan insan-insan yang soleh. Amin...

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

takziah la tuk ko..... hm, smpati gak la sia kat ko..... sayangi la sungai kita...eh, slah....... sygi la fmly kta...heheheh sia grau ek... cheer up baby.....!!! hehehe