Sabtu, Mac 26, 2011

VERTIGO...

Setelah berminggu kelenguhan terasa d tengkuk...
Kepala asyik berdenyut2...
Keliling kelihatan bergoyang-goyang...
Dgn hanya berbekalkan panadol actifast, aku anggap smua itu hnya pening biasa...

Sehinggalah pada hari kmarin...
Dua hari bturut2 urat tengkuk ku terasa tertarik semasa tgh tdur...
Rakan2 juga mula persoalkan cara aku bjalan dan muka yg pucat...
Jawapan ku mudah, mgkin penat sbb e-day...

Rupa2nya, jangkaan ku jauh meleset...
Aku p HUKM btemankan Atikah, dgn hrpn mndapat rawatan...
Sygnya, cik kak nurse tu kata dorg tdk dpt melayan kes2 bkn kecemasan sbb kkurangan doktor...
Doktor smua p Jepun...
Ok, nice!
Huhuhuhuhu...

Memandangkan Tika ada kelas, aku bertukar teman...
Safra plak yang temankan aku p Pusrawi...
Mahal???
Ya, agak mahal...
Tapi demi kesihatan, apa blh buat???

Setelah d diagnos, check2, tnya mcm2...
Doktor mngesahkan aku mengalami Vertigo...
Apa itu vertigo???

Masa tu aku hnya terbayang En Muhizam yg jalan bertongkat p kolej...
Huhuhu...

Kalau mau tau yg lebih clear, blh google...
Tapi pesanan doktor kpd aku...
Vertigo ku ni, berpunca sbb saraf ke otak dan otak ku x seimbang...
Saluran darah ke otak sempit dan takut2 x smpai...
Tp klu ikut logik, andai kata x smpai sdh lama aku jln...
Huhuhu...
Mungkin juga disebabkan stress melampau, kurang rehat dan byk bfikir...
Kena berhati-hati, jgn d biarkan sbb vertigo merupakan minor sign utk strok...

Doktor just bg aku ubat utk d mkn...
Ada ubat saraf, tahan sakit, dan utk pening2...
Katanya, try mkn utk dua tiga hari...
Kalau tiada perubahan, dtg semula utk bertemu dgn doktor pakar dan perlu d tahan...
Ya Allah dalam aku byk midterm laaa mcm2 penyakit dtg...
Huhuhu...

Semakin hari makin mnjadi2 plak sakitnya...
Apa yg aku rasa???
Pening2...
Aku rasa semua benda d sekeliling ku bergerak2...
Tengkuk rasa lenguh2, kadg2 tertarik...
Kepala sbelah kanan asyik berdenyut2...
Mata sblh kanan agak silau dan kabur...
Agak sakit lah jgk d kelopak mata...
Mcm org migrain...
Tapi still blh menampak lagi lah...
Semua tu hanya akan hilang sementara lepas aku makan panadol atau ubat skrg...
Hmmm...
Sampai bila, aku pun tidak tahu...
Aku berdoa jak lah, mudah2an aku xda apa2...

Sekarang, kalau p mana2 aku tpaksa berpegang pada dinding atau apa2 yg blh dicapai sbb takut jatuh...
Macam ptg tadi masa aku p ambik angin setelah seharian berkurung, aku terpaksa bawa sekali payung MQA ku sebagai tongkat...
Mcm org tua sungguh!
Huhuhu...

Sehari dua ni aku terpaksa d kuarantin kan d bilik...
Tiada sapa pun mau bagi aku keluar p mana2...
Dorg suruh stay d bilik jek...
Tapi aku bosan...
Balik2 tgk dinding ku jak...
Hmmm...
Please someone, ajak lah aku keluar mkn angin...
Jgn lah semua komplot kuarantin kan aku...
Huhuhu....

2 ulasan:

Affina Fatin berkata...

Semoga cepat sembuh. wow. first time sye dgr psl pnyakit nie. kdg2 sye pun ade symptom2 yg same. cume x sure la plakkalo itu vertigo. hurmmm

Andi Rosnita Kandi berkata...

Insya Allah...trima kasih...tulah, mgkin kta hnya sangkakan pening biasa...tp rupa2nya...hmmm...slalu lah mnjaga ksihatan...