Jumaat, Disember 18, 2009

SALAM MA'AL HIJRAH 1431H...

Tahniah d ucapkan kpd Tan Sri Dr. Yusof Bin Md. Noor...

Dan jg Prof. Dr. Yusuf Qaradawi...

Di atas penganugerahan Tokoh Maal Hijrah 1431H sbentar td...

Atas sumbangan dan kgigihan dlm melaksanakan tggungjwb sbg Muslim...
Usaha dan khidmat bakti mreka tlh pun d lihat serta d hrgai dlm bntuk anugerah Tokoh...
Ssungguhnya, anugerah itu bkn lah apa yg mreka inginkan...
Hnya khidmat bakti demi agama utk masyarakat Islam d seluruh dunia yg mnjadi objektif usaha2 mreka...

Aku terpegun dgn usaha yg mreka tunjukkan dlm mniti khidupan hgga hari ini...
Sntiasa mencari ilmu dan mnimba pngetahuan selagi usia masih muda...
D usia ptghan pula, kudrat d serahkan utk bkhdmat kpd masyarakat...
Selaras dgn tujuan kta d lahirkan d muka bumi ini sbg Khalifah Allah...
Spt ulama2, wali2, dan para cendikiawan Islam d dunia ini...
Mreka smua ttp trus mnjadi contoh Muslimin dan Muslimah yg mentaati tggungjwb sbg insan hamba Allah d muka bumi...

Aku???
Aku masih lg spt ini, masih terkapai2 mncari khidupan...
Hnya bbekalkan ilmu asas Islam dan mnjalani khidupan sbg Muslimah biasa...
Aku terasa amat kerdil jika d bndingkan dgn mreka yg lain...
Tokoh Maal Hijrah???
Jauh skali...

Namun bgitu...
Tdk slh jika aku jdkan smua ini sbg pnduan dan asas buat aku mneruskan khidupan...
Mnjadi insan yg lbih baik buat agama, kluarga, masyarakat, dan diri sndiri...
Aku hrp, thun baru Hijriah ini akn mnjadi satu titik tolak buat aku utk lbih maju dan cemerlang dlm mncari erti khidupan seiring dgn mcuba brusaha melaksanakan perintah Allah SWT...
Jika aku tdk dpt mberi bakti dr segi global, ckuplah jika ada sdikit khdmat bkti kecil yg d trima d sisi Allah...
Insya Allah, aku akn brusaha sbaik yg mungkin...

Kpd Allah aku memohon, smoga d berkati pjalanan hdup selepas ini...

Kpdku, kluargaku, rakan2ku, knalanku, masyarakatku, pemimpin2ku, serta seluruh umat Islam dlm dunia ini...
Kpd umat Islam d Palestin dan negara2 lain yg tlh d tindas dan d kjami...
Smoga Allah mberi sinar hrpn buat mreka utk merasakan kbahgiaan dan kbebasan d tanah sndiri...
Allahu Akbar!!!

1 Muharram 1431H...

* Bersama kta hayati mesej siratan lagu 1 Muharram ini...
Smoga kta bsama2 mnanamkan Azam Thun Baru Hijriah dgn ssuatu yg lbih baik drpd sblumnya...
Insya Allah...

"1 Muharram detik pmulaan...
Pkiraan tahun Islam Hijrah...
Perpindahan Nabi dan Umat Islam...
Dr Kota Mekkah ke Kota Madinah...

Atas keyakinan dan Iman yg teguh...
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu...
Rela bkorban harta dan nyawa...
Demi mnegakkan Islam tercinta...

Hijrah itu Pengorbanan...
Hijrah itu Pjuangan...
Hijrah itu Persaudaraan...
Hijrah mbentuk Perpaduan...

Oleh itu, mari smua...
Kita smbut Maal Hijrah...
Tgkatkan smgt, tegakkan syiar Islam...
Untuk spanjang zaman..."

Rabu, Disember 16, 2009

AKTIVITI TIME CUTI...

Lupakan ttg kesedihan smalam...
Aku sdh ok...
Aku moody kjap jak tu...
Hmmm...
Apa2pun yg tjadi, life must go on...

Blk Mostyn, Kunak ni...

Adalah sdikit sbyk prubahan yg blaku...
Round about pekan dah ada replika Udang 3 ekor...
Pstu, cadar aku pun dah makin meragukan warnanya...
Yalah, biasanya ungu atau pink...
Tp kali ni, cadar baru bwarna merah mnyala...

Wahahaha...
Apakah mksud mak ku itu???

Ttg cuti aku yg sbulan ni...
Aku pun xtau mau buat apa sbnrnya...
Tp buat masa ni, aku just jd babysitter utk anak cousin aku...



Skali lg nama dia, Muhammad Muizzuddin Bin Zainuddin Bin Tajuddin...
Hahaha...

Lg???
Just tlg mak buat krja2 surirumah...
Dan mncuba sedaya yg mampu utk lose my weight dan bdan aku yg tlebih comel ni...
Hehehe...

Oh ya...
Sambil2 tu, dah2 nak hujung tahun ni...
Aku tlg lah Etta kemaskini laporan Anak Negeri nya tu...
Pndahkan smua aktiviti dr diari hariannya ke Diari Rasmi Kerajaan...

Ada jgk lah gaji...
1K jgk...
Tp 1 Kilo beras...
Hahaha...

Kerja aku, just online dan tmenung...
Menungkan masa dpn dan hari2 yg bakal aku tmpuhi...
Baik atau buruk, aku harap aku bsedia...
Apa2pun, miss TPMC already...
Kak Zarina dan smua staff TPMC...
Take care smuanya!!!~

Selasa, Disember 15, 2009

BERDOSA KAH AKU???

Hatiku mnangis...
Ingin saja ku mngalirkan lg air mataku ini...

Tp untuk apa???
Tiada apa yg perlu aku tangiskan...
Smua sdh takdir-Nya Illahi...

Namun berdosa kah aku???
Jika mmg d takdirkan aku begini rupa...
Andai bisa d beri pilihan semasa aku lahir d dunia ini...
Mgkin saja aku pilih tdk utk bgini jika aku tahu akn sntiasa d pndg jelek d mata org...
Tp apa yg blh aku buat, aku tiada hak melawan takdir Allah...

Berbadan "plum" atau gemuk mcm ni...

Bkn kmahuan ku...
Aku sdh usaha byk bnda utk trunkan saiz badan ku...
Tp kurg berhasil...
Aku melibatkan diri dgn sukan, aku kurgkan sukatan mkanan dan tdur...
Namun aku ttp aku yg bgini...
Kerana aku d katakan mpunyai kadar metabolisme yg rendah...
Mudah naik, tp sukar turun...

Aku syg dgn diri aku...
Aku tdk pernah mnyesal aku punyai bdn bgini walaupun mmg pyh utk mbwnya stiap hari...
Senyuman ku ttp terukir, kerana kgemukan bkn penghalang utk ku...
Tp knp bg org lain...
Smua ini spt satu dosa atau kesalahan???
Aku d ejek, d sakat, d usik, mcm2 org kata pasal aku yg bbadan gemuk ini...
"Kreta kecik x ssuai, bg lori terus..."
"Klu mkn 10 kg beras, 3 hari jek..."
"Dr jauh dah mcm lembu dah..."
Dan mcm2 lg...

Aku menangis bkn sbb aku mnyesal...
Tp aku sedih sbb org selalu mnilai org lain dr fizikal...
Allah sdh berfirman yg Dia tdk mnilai umat-Nya drpd rupa fizikal, tp hati dan iman...
Tp knp mnusia sering tdk lekang utk trus mngata yg buruk ttg insan bbdan mcm aku...
Perlukah ada diskriminasi kpd org spt aku???

Klu mreka tau btapa seksanya aku tpksa mbw bdan yg berat ini...
Klu mreka tau btapa sakitnya hati bila sntiasa d ejek gemuk...
Klu mreka tau btapa payahnya aku brusaha utk kurus...
Klu mreka tau btapa sukarnya aku membina keyakinan diri utk bdepan dgn umum...
Klu mreka tau btapa besarnya hrpnku utk kurgkan beban bdnku ini...
Klu mreka tau btapa aku penat melayan smua ini, hgga aku tpksa mngalirkan air mata...
Apa pula yg mreka akn kata???
Puji, simpati, tolong, atau ejek lg dan biarkan saja???

Mak aku slalu juga marahkan aku krn rimas tgk aku yg pyh utk bgerak...
Kluarga yg lain jg bgitu...
Tp aku sdh brusaha...
Mreka tdk pcaya bila aku kata hdupku d TPMC hnya mkn ala kadar...
Dan stiap ptg aku elakkan tdur dgn bkunjung ke padg ragbi atau gelanggang netball...
Mreka tdk percaya sbb stiap kali pulg ke rumah, aku ttp Wiwi yg sama mcm dlu...
Tiada prubahan bntuk badan...
Mreka slalu kata, p TPMC blajar...
Jgn pikir lain2...
Tp bila aku tdk kurus, mreka mula persoalkan juga...
Ini akn buat aku akn fokus kpd bnda lain plak slain blajar saja...
Aaahhhhhh!!!~
Blh kmurungan aku jdnya...


Bbrapa bln lalu...
Aku blk bcuti utk smbut Raya...
Pstu ada satu hari aku dduk dkt Mak dan mnangis...
Sbb aku pndg d cermin aku yg mmg gemuk tdk spt apa yg mreka mahukan...
Aku kata, aku sdh brusaha...
Tp mmg susah...
Bkn aku tdk mahu, aku pun pnat utk bw bdn ni...
Cuma, aku pun tdk tahu...
Mak cuba mnenangkan aku dgn bkata...
Mmg sdh smulajadi aku bgini...
Rangka bdn yg lebar dan kluarga kami pun bkn aku saja...
Ramai lg spupu2 aku yg sama sptku...

Namun kini...
Isu itu bkumandang kmbali...
Smua usahaku d perlekeh...
Aku jg mnusia biasa...
Hnya mampu brusaha berserah kpd-Nya...
Tp bila terbelenggu dgn keadaan dan suasana teguran ttg kegemukanku...
Aku kmbali bersedih...

Apa2pun, aku syg Andi Rosnita yg ada kini...
Aku syg diri aku...
Aku akn brusaha jg utk kurus...

Dan tdk ssekali aku akn salahkan nasib dan tkdirku...
Cuma, bdosa kah aku jika trus bbdan gemuk???





Sabtu, Disember 12, 2009

BALIK KAMPONG!!!

Dlm masa bbrapa jam lg...
Aku akn tgglkan hostel dan bilik aku yg cantik ni...
Wahahaha...
Barg2 smua sdh siap kmas, mudah2an xda yg ttggal plak...

Pkul 3, aku akn mandi skali lg...
Pstu pkul 4, Teksi kwn Ayah Piqa akn dtg ambik aku dpn hostel utk p LCCT...

Then d LCCT agak2 jmpa dan borak2 dgn Muis rasanya...
Dah jnji mau jmpa dia, utk ambik pendrive ku...
Kbetulan masa flight dkt2, cuma destinasi yg bbeza...
Aku Sabah, dia Sarawak...

Buka jak kaunter, aku trus p check-in...
Then trus msuk ruangan mnunggu...
Agak bosan jgk lah nnt, dkt2 2 jam mnunggu utk msuk flight...
Dlm 7.20 pg, jdual flight ku ke Tawau...
Insya Allah dlm 11.00 pg, aku akn smpai d Rumahku, Mostyn...

Home Sweet Home...
Miss Everyone!!!~

So, final pun sdh hbs...
Hrp2 result Ethics dpt yg tbaik...
Sbb subjek tu blh transfer p diploma nnt...
Would like to say thanks to Mr Rajini, Mr Nizam & Mdm Zaizuliana...
Sbb jd lecturer utk aku sem ni...

After ni, buka kolej jek...
Kmgkinan byk bnda aku kna urus blk...
Perubahan AJK Hostel, aktiviti spanjang Sem utk Residents & AJKs, pbaiki Red Panther, jenguk sjenak Netball Club, dan risik2 khabar Election Unit utk SRC...
Yg paling pnting, sem baruku sbg stdnt Diploma Biotech...
Hmmm...
Hrp2 smuanya bjalan dgn lancar dan dlm keadaan teratur...

Lps ni jgk, smakin ramai wajah2 yg akn mnghilg dr pndgn TPMC ni...
Yalah, ramai yg kluar kolej sbb mslh MARA...

Bnda ni tdk blh slhkan sapa2...
Keadaan yg blaku, d luar jgkaan...
Apa yg blh aku ckp, kpd yg kluar dr TPMC tu...
Wish U All have a Bright Future after this...
May Allah Always Be With U All...

Gonna Miss U...
Thanks for be a part of my history & life...

So long...
Tak sabar mau blk rumah...
Rindu dgn mreka smua...
Tp aku jg akn mrindukan smua yg ada d sini...
Kak Zarina, Uncle Ott, Kak Hazel, Kak Haslina, Kak Ernie, Kak Siti, En Muhizam, Kak Lin, En. Shahrul, En. Syed, Kak Intan, Kak Emma, Dr Chow, En Yus, Sir Dermawan, Miss Hamidah, Sir Rajini, En Eddy, dan smualah kakitangan TPMC samada Staff mahupun Lecturer...
Tdk d lupakan Pkcik Bakri yg byk tlg aku...
Auntie Syg jgk...

Kwn2, cucu2 aku apa kurgnya...
I'm really gonna miss u guys...

Yg ni, klu mau sebut smua...
Lelah aku...
Bg sapa2 yg knal aku, aku akn mrindui kmu...
Jd, tdk prlulah aku mention nama2 yg bkenaan, k...
Hehehe...
Take care all of you...
Insya Allah, pnjg umur kta bjmpa lg next sem...
With new year, new life, new attitude, dan azam yg baru...
Dgn tujuan, smoga kta smua smakin maju khadapan dan bjaya dlm apa yg kta smua impikan...
Insya Allah...

So...
Slmt Bcuti teman2 seTPMC ku...
Slmt bkerja tnpa kbisingan stdnts, wahai kakitangan TPMC...
Dan Mak, I'm HOME!!!~


Isnin, Disember 07, 2009

FINAL EXAM & CUTI...

9hb Disember 2009 hgga 11hb Disember 2009 ni...
Aku & smua students d TPMC akn mnghadapi pperiksaan akhir semester...


Mmandangkan ni smester pndek, so durasi pngajian hnya 2 bulan...
Exam pun 3 hari jak sbb tdk byk subjek...
Paper aku sem ni, hnya dua jak...

Bussiness Ethics (PHL205) dan Intro to American Film & Culture (TH208)...
Seminar Biotech dah lps...
So, aku just kna fokus utk 2 subjek ni jak lg...


Lah...
Tggal sehari jak sbnrnya masa utk aku prepare buat exam ni...
Tp aku still mcm ni saja...
Online utk mncari dan mntelaah bnda yg xda kaitan dgn final exam...
Tp, aku tau apa yg aku prlu buat...
That's my responsibility, so I will do that soon...


D sini aku ingin mngambil ksempatan utk mngucapkan GUD LUCK kpd smua tman2 seTPMC aku yg sama2 akn mnghadapi final exam...
Smoga kta sama2 dpt mnjwb dgn sukses dan peroleh GPA & CGPA yg mmuaskan...
Hehehe...




Selepas exam ni, 12hb Disember 2009 plak sdah start cuti...
Aku pun apalagi...
Bungkus lah cpt2 utk kmbali ke kmpung halaman...
Rindu ooo dgn family & kucing2 aku...

Tdk d lupakan kwn2 aku yg ada d Kunak tu...
Kta akn jmpa nnt ya, syg2ku smua...
Hahaha...

12hb Disember 2009 pkul 7.20 pg masa pnerbangan ku...
Agak2 dlm 10 sthgh pg, Insya Allah aku akn smpai d airport Balung, Tawau...


Uncle Zai kata dia yg mau jmput aku...
Hehehe...
Mmg dia jak lah yg slalu jmput & hntar aku...
Mau hrp Indra???
Takda mknanya, xmau susahkan dia...

Td aku baru jak dpt msg dr kwn baik aku, Zul Faizan...
13hb Disember ni dia sruh aku p rumahnya...
Ada knduri Akikah dan knduri naik rumah baru...
Fuhhh!!! Akhirnya siap jgk rumah barunya yg setinggi KLCC tu...
Hahaha...
Xdalah, rumah dia tdk lah tggi sgt, tp agak pnat kaki mau mndaki nnt...
Dia x jmput, tp sruh dtg...
Klu jemput just p mkn2, klu sruh msti dtg tlg2 buat krja...
Anak dara tau ugi', ndak blh makuttu kuttu...
Msti ikut org2 tua, maremmeng d dapur...
Klu ndak, malu kluarga d crita nnt...

Mstilah Zul, kwn2 sure akn dtg tlg cuci piring ka...
Rohana msti tkejut tgk aku d rumah Zul nnt...
Aku tdk bgtau dia aku blk ni...
Saja mau surprise...
Hahaha...
To All My Frens d Kunak, See U All this coming 13th December, k...

Cuti sebulan ni, hrp2 byklah bnda yg bmnfaat blh aku buat...
Kurus???


Hmmm... Bnda yg agak mustahil utk d realisasikan, tp akn d usahakan...
Mak aku masak sedap sgt, dah tu stiap pagi2 bgun jak trus mkn...
Tghari mkn lg, ptg mkn jgk, mlm pun mkn...
Mcmana lah mau kurus...
Tdk mkn, nnt mbazir, aku x suka mbazir2 ni...
Hahaha...

Dating???


Huh!!!
Pun agak mustahil jgk...
Byk sebab bnda ni xkan tjadi...
Lgpun, tdk elok dating2 ni, blh dtgkan fitnah...
Hehehe...
Kira bruntung lah klu aku dpt jmpa Indra tu nnt...
Xpa, aku bkn hrp sgt pun...
Ada, adalah... Xda, apa blh buat...

Kawan2???


Rasanya tdk lama aku blh hang out dgn kwn2 aku...
Yalah, masing2 bakal go on dgn dorg punya study...
Rohana, akan p UiTM 27hb Dis ni...
Yg bdk2 STPM, msti busy plan mana mau smbung...
Yg lain2, smua sdh msuk IPT...
Jdual pngajian tdk sama dgn aku...
Klu cuti pun, msti kjp jak kmi dpt sama2...
Huhuhu...
Hrp Aki tu jak lah...
Dia tu pun, masa 24 jam jd 12 jam jak...
Sbb klu tdk Asar, tdk bgun dia...
Nmpk mcm boring jak aku nnt...

Ikut Uncle???

Kadg2 ada lah bnda blh aku buat d pjabatnya tu...
Tp kadg2 p buat dosa jak...
Perhatikan org, pstu kutuk dlm hati...
Hahaha...

Kerja???
Ada ka yg mau bg krja sbulan jak???
Sapa lah yg mau???
Aku ni demand skit, gaji mau yg 1K ke ats jak...
Haissshhh...

Jalan2 or Cuti2 Sabah???

Aku bknlah jenis suka jln...
Tdk suka jln sbb aku ada habit yg paling aku bnci klu bjln...
Satu, asyik mabuk jak...
Jln jauh sure muntah b"kompek2"...
Hahaha...
Pstu jln lama2 sikit, kaki mulalah sakit2...
Org tualah katakan...

Tggl d rumah jak lah nmpknya...
Tlg mak, jaga anak cousin aku (Kolu@Ros)...
Hehehe...
Muhammad Mu'izzuddin...
Msti x hensem sbb anak Ros...
Hahaha...
Jahatnya aku...
Xlah, gurau jak...

Tggl d rumah buat apa jak???

Cuci parit, buang smpah kdg2 main jeling2 dgn anjing (sbb ada hrpn kna kejar), mnyapu rumah, xpun melawat rumah aku yg satu lg tu, pstu???
TIDUR JAK LAh...
Mnternak lemak bkrim d bnci mertua & suami...
Hahaha...
Mlm plak online xpun main game...
Izan dgn Balqis (anak2 abg aku) dah xda d rumah...

Dorg tggl d Tawau sdh...
Jd xda sapa yg mau buat density darahku smpai ke otak lg...
Dan buat aku lari2 keliling kampung gara2 kejar Izan sruh blk rumah...
Tulah, bila ada d marah2...
Bila xda, mulalah rindu...
Mnusia, mnusia...

Hmmm...
Hrp2 adalah bnda yg bguna sikit blh aku buat nnt...
Aku xmau lah boring sgt plak cuti aku nnt...
Aku sbnrnya mau tenang & rehatkan mnda fizikal aku...
Sbg psediaan utk mnempuh hari2 yg mndtg...

By the way, skali lg aku ucapkan slmat maju jaya buat kwn2 aku d TPMC...


Selamat bcuti jgk d ucapkan dan slmt bkerja smasa kmi bcuti khas buat staff2, warden2, lecturer2 & Dr Chow d TPMC...
Hehehe...
Insya Allah, pnjg umur next sem next year kta bjumpa lg...
Wassalam..







Ahad, Disember 06, 2009

KENDURI LAGI (SERAWA & CEMPEDAK) SMBIL LAYAN "JOM HEBOH!!!"


Sebelum tu, aku ingin perkenalkan buah pulasan...
Sepupu satu kali dgn rambutan...
Hahaha...
Aku bkn tdk kenal pulasan, tp buah ni aku pggil "Raspberi Besar"...
Td jmpa, aku belilah sekilo stgh...
Hahaha...
Mcm jakun plak, kan???



Menu serawa hari ini d serikan lg dgn kehadiran cempedak goreng...
Mknan kali ni manis2 belaka...
Naik demam aku rasanya...
Durian yg mmg TBAIK, baru jak beli d pekan Sg. Besi ptg td dgn Kak Zarina...
Cempedak pun yg btul2 manis, isi yg ranum jg beli d Sg. Besi...
Lewat ptg td sesi mngopek durian2 dan cempedak...



Lepas Maghrib, sesi goreng-mnggoreng & masak2 pun bmula...
Aku goreng cempedak dan Kak Hazila masak serawa...
Yg lain2, mkn dan basuh pggan...
Smbil2 mkn tu, kmi warnai masa mkn dgn mnonton Konsert Jom Heboh TV3...
Konsert tu blgsung d Pkarangan Stadium Bkt Jalil...
Sblh jak dgn hostel ni, tp mls mau p...
Jd, tgk d TV jak lah...

Bila masing sdh kenyang dan tdk larat utk mkn lg, bilik Kak Zarina d kemas smula...
Pd masa yg sama, konsert Jom Heboh pun dah hbs...
Kmi pun blari lah kluar dr bilik utk tgk ptunjukan bunga api dr Bukit Jalil tu...
Agak bgegar jgk lah Bukit Jalil ni olehnya...
Dan serius, sgt2 cantik...
Mau rakam kcantikan itu...
Cuma kamera Nikon aku x sempat ambik d bilik...
Ambik guna kamera handphone jak...
Sbb tu agak blurr...
Xpalah, mgkin lain kali...
Hehehe...




video
* Mak Tam mmg suka mngarut...(Dlm Video ni, pnuh suara dia & Piqa jak)

Apa2pun, thanks Kak Zarina & Kak Hazila...
Skrg aku rasa lemas...
Sbb mkn byk sgt durian & cempedak dlm seharian ni...
Huhuhu...